40. nap - 2011.07.23. - A hatodik szakasz hatodik napja
Hollókőn a polgármester búcsúztatta a Sámsonházára induló 50 fős csapatot, akiket már népes delegáció várt Alsótoldon a Bableves Csárdánál. Itt a Nógrád megyei természetjárók és a környék önkormányzatainak adományaiból egy emléktábla felavatására került sor, amely az Országos Kéktúra Jubileumi vándorlásának állít emléket.

A népes közönség előtt rendezett avató ünnepségen Pusztay Sándor, az MTSZ elnökhelyettese, Gubola István, a Nógrád megyei szakasz vezetője és Peták István, az MTE elnöke, az Egymillió lépés forgatócsoportjának tagja szólt a természetjárás szépségeiről, és az Országos Kéktúra jelentőségéről.


Az emléktábla avatása után a Tepke-gerincre érve a kilátóból pompás körpanorámában gyönyörködhettek, hiszen innen látszanak a Cserhát dombjai és a Mátra nyugati gerince is.


Hosszú gerincút után Nagybárkány után leereszkedtek Sámsonházára. Miután mindenki elfoglalta szállását a turistaházban, a szakasz két vezetője - Gubola István és Pálinkás Gábor -, akik egyben sok éven keresztül irányították a megye munkáját is, egy jó bográcsvacsorával látták vendégül a túrázókat. Ez egyben amolyan búcsúvacsora is volt, hiszen másnap este már a hevesi szakasz felelősei veszik át a túra vezetését.